Winiarskie regiony Chorwacji

Chorwacja to kraj nowoczesny, a jednocześnie połączony z tradycją i folklorem, czego jednym z wielu przykładów jest chorwacka kuchnia i tradycyjna produkcja wina, które oparte są na lokalnych składnikach i występujących tu odmian winogron. To, plus wspaniały klimat, zabytki i długa oraz ciekawa historia sprawiają, że wczasy w Chorwacji są atrakcyjne dla każdego turysty.

butle_chorwacjaW pasmach górskich Chorwacji nie ma większych terenów winnic, wiele z nich znajduje się na zboczach, na wysokości 300-400 metrów. Prawie 6000km wybrzeża Adriatyku (łącznie z wyspami) cieszy się ciepłym, morskim klimatem, z wpływami śródziemnomorskimi, podczas gdy w strefach w głębi lądu, na wschód, w kierunku granicy węgierskiej i serbskiej, panuje klimat kontynentalny z gorącymi latami i mroźnymi zimami. Dzięki temu w Chorwacji występuje wysoka różnorodność warunków uprawy winorośli.

Region nadmorski biegnie wzdłuż całego wybrzeża Adriatyku, obejmując wyspy, półwysep Istrii i wybrzeża Dalmacji. Liczne strefy klimatyczne z chłodniejszymi na północy ku cieplejszym na południe oznacza natomiast duży wybór gatunków winogron, tworzących szeroką gamę gatunków wina. Zatem enoturystyczne wakacje Chorwacja zapewnia naprawdę na wysokim poziomie, zadowalając nawet największych amatorów wina.

Rwino_konzumegion kontynentalny, wewnątrz kraju, jest zimniejszy i występują tu aromatyczne odmiany. Tutaj także położone są lasy Slavonii, będących źródłem wysokiej jakości dębowych beczek, używanych w całej Chorwacji, ale również w winnicach na całym świecie.

Chorwacja posiada szereg lokalnych i regionalnych winogron, co sprawia, że jej wina są wyjątkowe. Posip i Grasevina to dwie odmiany białych winogron, z których produkowane są świeże wina przypominające Fiano z Włoch, Veltliner Grüner z Austrii lub Albariño z Hiszpanii. Ale najbardziej imponujące lokalne białe wina są wykonane z winogron Malvasia. Inne częste lokalne winogrona to Grk i Marastina, Debit, Zlahtina i Traminer.

Międzynarodowe białe winogrona mają także mocną pozycję, jak np.Riesling (Rhine Riesling), Chardonnay i Sauvignon Blanc są dość powszechne, jak również znakomite Pinot Gris, Muscat i niemieckie odmiany jak Sylvaner.

Czerwone odmiany są zdominowane przez Plavac Mali, składnik niektórych bogatych, ciemnych owocowych win, Babic i Teran. Międzynarodowe czerwone winogrona to Pinot Noir i znany lokalnie jako Pinot CrNi, odmiany Bordeaux i Syrah. Austriackie i niemieckie odmiany to Blaufränkisch, Zweigelt i Portuguiser są powszechne w chłodniejszym regionie kontynentalnym.

Historia wina w Chorwacji ma wiele wspólnego z innymi krajami, w których upadły reżimy komunistyczne. Tam, gdzie kiedyś istniały duże, kontrolowane przez państwo winnice, oferowano na ogół dość niskiej jakości wino. Od połowy lat 90′-tych na znaczeniu zaczęły przybierać tysiące maleńkich winnic, uprawianych przez rodziny na własny użytek, z których część przekształciła się w duże, oferujące coraz lepszej jakości wina.