Francuski szampan

Między Reims a Eparney rozciąga się Montagne de Reims, jeden z najważniejszych obszarów uprawy winorośli w regionie Marne. Dominuje tu odmiana pinot noir. Miejscowe wzgórza najpiękniej wyglądają o świcie, kiedy poranne mgły zalegające nad zielonymi winnicami powoli rozpuszczają się w promieniach wschodzącego słońca. Nastrój jest wówczas niezwykły.

francja_winogronaSzlak szampana prowadzi przez wzgórza porośnięte winoroślą. W wapiennych skałach wszechobecne są głębokie piwnice, przeznaczone do leżakowania szlachetnych trunków. Na horyzoncie widać wieże kościołów małych wiosek, na przykład w Sacy. Bouzy słynie z win o statusie grand cru i innych czerwonych win. W miasteczkach winnice są otwarte dla zainteresowanych winami turystów i tylko w czasie winobrania we wrześniu i październiku większość piwnic jest zamknięta.

—–
Planujesz odwiedzić stolicę Dolnego Śląska? Komfortowe noclegi Wrocław oferuje w atrakcyjnych cenach także w ścisłym centrum miasta.
—–

Warto wiedzieć, że produkcja szampana, tego luksusowego napoju, podlega ścisłym przepisom. Jedynie musujące wina z Szampanii tłoczone, rozlewane i leżakujące według tradycyjnej metody szampańskiej (champenoise) mogą nosić miano szampana. francja_szampanWiększość win podstawowych powstaje z białych i czerwonych winogron w wyniku fermentacji w stalowych kadziach w temperaturze 12-25 stopni Celsjusza. Po pierwszej fermentacji miesza się je z winami starszych roczników, uzyskując tzw. cuvee- rodzaj łączonych win pozostaje tajemnicą poszczególnych winnic, gdyż określa charakter i smak szampana. W drugiej fermentacji, która odbywa się już w butelkach biorą udział cukier i drożdże. Ten etap trwa od 15- 18 miesięcy, ale może się wydłużyć nawet do 15 lat.

Prawdziwy szampan powstaje w dwóch departamentach: Marne i Aube. Perlący się trunek jest tu wszechobecny. Troyes szczyci się starówką, której obrys ma kształt korka szampana, A Eparney, na południe od Reims, uważane jest za stolicę szampana. Wszędzie wzdłuż szlaku szampana- Route du Champagne- odbywają się degustacje. Właściciele winnic zapraszają też na lekcje o szampanie, obejmujące np. zbiór winogron, wycieczki z przewodnikiem po winnicach i piwnicach. Większość musującego wina produkuje się w 15 tysiącach rodzinnych wytwórni.